Sağlıklı beslenme kahvaltıyla başlar. Okula giderken sırasıyla yapılanlar oldukça belli. Çocuğunuz kalkıyor, elini yüzünü yıkayıp üzerini giyindikten sonra doğru okula gidiyor. Kahvaltı sofrasının suratına bile bakmıyor. 

Okula gitmese bile kahvaltı yapmasını sağlamak sanki bir mucize. Diyetisyen Pınar Akkuzu, bu konuda İşte yapılması gerekenleri anlatıyor:

Ø 1. ADIM:Unutmayın. Beslenme bir alışkanlıklar zinciridir. En başta nasıl alışırsanız gerisinde de aynı şekilde devam ettirirsiniz. Tıpkı uyku düzeniniz gibi. Eğer uyku düzenimizi hiç değiştiremiyor olsaydık, dünyanın hiçbir yerinde gece vardiyaları olmazdı. Bunu değiştirebildiğimize göre beslenme de değişimini sağlayabileceğimiz bir alışkanlık. Bunu için ilk adım olarak ona sofra kurmakla başlayın. Zaten alışkanlığı aşıladığınızda kendi kahvaltısını hazırlamaya başlayacak, kahvaltı etmemek artık bir eksik olmaya başlayacaktır.

Ø 2. ADIM: Sabahın oldukça erken saatlerinde bir şeyler yeme isteği çoğu zaman olmayabilir. Özellikle beyaz peynir, ekmek gibi klasik sayılabilecek bir kahvaltı da iştah açma özelliğini taşımayabilir. İkinci adım atarak bu besinleri cazip hale getirmeniz gerekiyor. Mesela tost her zaman çocukların ilgisini çeken bir besin olmuştur. Beyaz peyniri iki dilim kepekli ekmek arasına atıp tost makinesinde biraz ısıtmak ve yanına iştah açıcı taze sıkılmış bir meyve suyu sunmak çocuğunuzun kahvaltıya olan bakış açısını değiştirebilir.

Ø 3. ADIM: ‘’Kahvaltı yaptığımda midem çok bulanıyor. Dayanamıyorum.’’ cümlesinin duyduğunuzda birazcık ısrarcı olmakta fayda var. Kahvaltının hepsini yemesi için ısrar etmeseniz bile, yarım dilim beyaz peynir, bir çay bardağı süt kadar miktarlarını tüketmesi için ısrarcı olun. Çünkü genellikle bulantı bahane edilen bir durumdur. Çocuğunuz belki de bulantı hissinin nasıl bir şey olduğunu bile bilmez. Ancak siz bu cümleyi duyduktan sonra onu rahat bıraktığınız için bu cümleyi sık tekrar ederek sizi ekarte etmiş olur.

Ø 4. ADIM:Onunla konuşun. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu anlamasını sağlayın. Çünkü her çocuk belli bir zekâya ve belli bir anlama kapasitesine sahiptir. Önemli olan olayın önemini kavramasıdır. Çünkü zorla dayatılmak istenen şeyin sağlam bir temeli olduğunu anlaması gerekir ki, bunu anne ve babaya karşı bir isyan durumu olarak kullanmasın.

Ø 5. ADIM:Bütün bunlara rağmen hala sorunlar devam ediyorsa, hiç olmadı kahvaltısını okulda yapması için uğraşın. Biraz önce bahsettiğimiz basit tost ve yanında alacağı bir küçük kutu süt inanın okulda yiyeceği poğaçalardan çok daha sağlıklı olacaktır.

Önceki İçerikHamilelik takvimi: 16. Hafta
Sonraki İçerikÇocuklarda havale ve sara krizi konusunda bilmeniz gerekenler