image

Bir yaşından küçük çocukların yaklaşık yüzde 6’sı, herhangi bir gıda alerjisine karşı duyarlı. Bunlar arasında en sık rastlanan ise, inek sütü proteini alerjisi.

İnek sütü alerjisi, bütün süt ürünlerinde mevcut. Bunun yanı sıra bebek mamalarında hatta anne sütünde bile rastlanabilir.

Alerjiye sahip olan çocuklar, inek sütüne karşı aşırı duyarlılık gösterirler. İnek sütünün kana karışması ile alerjik tepkiler ortaya çıkar.

Normalde gıdalar bağırsakta parçalara ayrılıp, süzülür ve daha sonra kana karışır. Ancak bebeklerde bağırsak gam olarak gelişmediği için normalden daha büyük protein parçacıkları kana karışır.

Alerjisi olan çocuklarda vücut savunma sistemleri buna karşı koruyucu antikorlar üretir.

Nasıl farkedebilirsiniz?

İnek sütü alerjisi, bebeklerde mide – barsak sorunları, ishal, kusma, kabızlık ve bağırsak krampları ile ortaya çıkar. Bunun yanı sıra ciltte egzama, şişlik, kaşıntı ya da şişlikler meydana gelebilir.

Ya da sadece burun akıntısı, nefes darlığı ve solunum problemi gibi belirtiler gösterebilir.

Bu tür şikayetler de, bebeklerin sürekli ağlamasına, huzursuz olmasına ve gelişiminin yavaşlamasına yol açar.

Ne yapabilirsiniz?

Çocuğunuzda bu tür belirtilere rastlarsanız öncelikle aile hekimine ya da ana – çocuk sağlığı merkezine başvurun.

Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, bir süreliğine süt ürünleri yemeyi bırakın. Mama veriyorsanız ise, alerji içermeyen başka bir ürüne geçin.

Bebeğiniz 6 aydan büyükse, alerjik olmayan devam sütüne geçebilirsiniz. Ciddi gıda alerjisi olan bebekler için üretilen amino asit tabanlı mamaları da tercih edebilirsiniz.

Endişelenmeyin

Bütün bu okuduklarınız sizi endişelendirmesin. İnek sütü alerjisi, bebeklerde bağırsak gelişiminden sonra genellikle kendiliğinden geçer.

Aile hekimi ya da ana – çocuk sağlığı merkezi ile görüşerek, bağırsak oluşumundan sonra çocuğunuza süt ürünleri verebilirsiniz.

Eğer şikayetler hala devam ediyorsa zaten bunu kolayca farkedebilirsiniz.

Önceki İçerikçocukları cinsel istismardan koruma yöntemleri
Sonraki İçerikAntibiyotikler çocukların tedavisinde etkisiz kalıyor