Yaz mevsimindeki en önemli sağlık sorunlarından bir olan güneş çarpmasından, hamileler ve çocuklar en fazla etkilenen kesimler.

Dahiliye uzmanı Dr. Özlem Kaplan, güneş çarpması ve korunma yolları ile ilgili şu bilgileri veriyor:

Güneş çarpması güneş altında uzun süre kalma sonucu, vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkan klinik bir tablodur.

BELİRTİLER:

Sıcak çarpmasında yüksek ateş, kuru –sıcak-ağrılı cilt, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve baş dönmesi, kas krampları , çarpıntı gibi belirtilerin yanında uykuya eğilim,şuur bulanıklığı ve komaya kadar varabilen ciddi klinik tablolar görülebilir.

KİMLER DAHA RİSKLİ:

Özellikle kronik hastalıkları olan hastalar (yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği olanlar), kanser hastaları, aşırı kilolu

veya kaşektik olan kişiler, psikiyatrik rahatsızlığı olanlar, 65 yaş üzeri kişiler, 5 yaş altı çocuklar, gebeler sıcak yaz aylarında çok daha dikkatli olmalıdır.

NASIL KORUNMALI:

Sıcağın zararlı etkilerinden vücudumuzu korumak için ; Mecbur kalmadıkça güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarıya çıkılmamalı, Terletmeyen ince, açık renkli ve bol giyisiler tercih edilmeli, mutlaka güneş gözlüğü, şapka ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalı.

Güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucu kremler sürülmeli günde en az 2,5-3 lt sıvı tüketilmeli( ayran soda su vb.) sindirimi kolay hafif yiyecekler tercih edilmeli. Fırsat buldukça ılık duş alınmalı Uzun ve ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.

TEDAVİ:

Güneş çarpmasına maruz kalan kişi hemen serin olan bir yere alınarak üzerinde sıkı giysiler varsa gevşetilir ve kusma riskine karşı yan yatırılır.

Vücut ısısnı düşürmeye yönelik başına göğüsüne ve koltukaltlarına soğuk su ile ıslatılmış bez koyulabilir veya soğutucularla soğutmaya çalışmak gerekir. 

Kişinin bilinci açıksa sıvı alımının sağlanması, bilinç kapalı ise kesinlikle içmesi için sıvı verilmemesi takip ve tedavi amaçlı en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerekir.

Önceki İçerikBeslenmeden spora, gebelere yaz yaz önerileri
Sonraki İçerikÇocuklarda ateş konusunda ebeveynlerin doğru bildiği yanlışlar!