Hamileliği yaz mevsimine denk gelenlerin kaçınılmaz sorularından biri, havuza girip giremeyecekleridir. Aslında cevap tabii ki evettir. 

Ancak hangi havuza ve nasıl girilmeli? İşte bu soruların yanıtına ilişkin Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Seçil Günay Avcı’nın görüş ve önerilerini derledik:

Havuzlar kimyasallarla dezenfekte edilen su birikintileridir. Gebelikte ve erken çocuklukta fazla kimyasallara maruziyet gelişim açısından hormonal problemlere sebep olabilir. 

Mesela havuz kimyasallarından bazılarının östrojen gibi davranarak kızlarda memelerin erken veya asimetrik gelişimine neden olduğu bilinir. O yüzden mümkünse temiz denizler havuzlara tercih edilmelidir.

Ancak denizin olmadığı koşullarda havuza mecbur isek dikkat etmemiz gereken durumlar vardır. Bunlardan bir tanesi havuzlara girmeden alınması gereken duş kuralıdır. 

Eğer gittiğiniz havuzda belli kurallar konmamış herkes kafasına göre havuza giriyor ve bir görevli tarafından uyarılmıyorsa bu tür havuzlardan sonra mide-barsak enfeksiyonları veya mantar gibi enfeksiyonların gelişme riski yüksektir.

Gittiğiniz havuzda iyi bir su devir daimi izlemiyorsanız uyarın. Durgun veya yeterince akımı sağlanmayan sularda kimyasallarla dahi olsa bakteri üremesini engelleyemediğiniz için başınızı suyun içine soktuğunuz sürece menenjit riskini bile taşırsınız.

Kuralları olmayan veya kuralları denetlenmeyen havuzlarda enfeksiyon etkenlerinin barınması kolaylaşır. İstenmeyen enfeksiyonlara karşı aşırı dezenfektan kullanımı veya aşırı klorlama yapılan havuzlar olabilir. 

Bu durumda bir kimyasal havuzunda yüzüyorsunuz demektir. Durum öyle ise yüzme sporu yapmanız faydadan çok zarar verebilir.

Havuzların kenarlarında ve duş alanlarında kayıp düşmenizi engelleyecek tedbirler olmalıdır.

Havuzlarda enine yüzerek birbiriyle yüzerken çarpışma riski olduğundan boyuna yüzülmesi gerektiğini belirten kurallar ve kuralları denetleyen, gerektiğinde havuzdan çıkarma yetkisi olan görevliler olmalıdır.

Havuza hazırlanılan soyunma kabinlerinin ve tuvalet, duş gibi ıslak alanların yeterince temiz olması önemlidir. Bu tür mekanların hijyeni için kullanılan kimyasalların havuz suyuna karışmasının engellenmiş olması gerekir.

Havuzlara giren kadınların saçları uzunsa saçlarını başlarının üzerinde topuz yapacak şekilde toplamaları gerekir. Saç telleri havuz temizliğinin olmazsa olmazı filtreleri tıkayabilir. 

Tıkanmış filtre demek havuz suyunun temizlenememesi demektir. Durgun su birikintilerinde çok kolay üreyebilen bakteriler ise havuza giren herkesin enfeksiyon kapması demektir. 

Gebelikte enfeksiyon bebek kaybına yol açabileceği için daha da önemlidir.

Hamileler için düzenli spor yapmak ve vücutlarını fiziksel olarak doğuma hazırlamak çok önemlidir. Yüzmek hamileler için önerilen en temel spor etkinliğidir.

Ancak uygun olmayan koşullarda yüzmek bebeğe ve anne adayına daha büyük zararlar verebilir. Havuzların dışarıdan görünümü veya büyüklüğü değil, kuralına uygun ve doğru işletilmesinde havuz kullanan herkese düşen sorumluluklar vardır.

Önceki İçerikÇocuğunuz tırnaklarını yiyorsa ne yapmalısınız?
Sonraki İçerikHamilelik takvimi: 34. Hafta