467

                            Meme kanserinde birden fazla cerrahi yöntem mevcuttur. Hangi cerrahi tedavinin uygulanacağına hastanın tercihlerini de dikkate alarak, meme cerrahı karar verir. Meme cerrahı bu kararı alırken Onkolog ile de işbirliği içinde olmalıdır. Bazı durumlarda önce kemoterapi+ radyoterapi sonra cerrahi gerekebilir. Cerrahi yöntem seçim aşamasında hastaya tüm tedavi seçenekleri hakkında bilgi verilmelidir. Yöntemlerin avantaj ve dezavantajları, birbirlerine varsa üstünlükleri, sonrasında mutlaka gerekli olan tedaviler paylaşılmalıdır. Örneğin tümörün genişçe çıkarıldığı meme koruyucu cerrahide hasta başta kozmetik kayıp yaşamayabilir. Fakat sonrasında istisnasız tüm hastaların mutlaka radyoterapi( Işın) görmesi gerekir. Bu ışın sürecinden sonra memede şekil bozuklukları olabilmektedir. Ayrıca meme koruyucu cerrahi sonrası lokal nüksler yani bölgesel tekrarlar mastektomiye nazaran daha fazla görülebilmektedir.

Hem kozmetik kayıp yaşatmadan, ışın tedavisine mutlak gereklilik oluşturmayan ve mastektomi kadar etkinliği olan bir yöntem var mıdır? EVET VAR. BU YÖNTEM MEME BAŞI VE CİLT KORUYUCU MASTEKTOMİ’DİR.Meme başı ve cilt koruyucu mastektomide ameliyata plastik ve estetik cerrah ile birlikte girilir. Meme cildi ve meme başı korunarak tüm memenin içi boşaltılır yani tüm meme dokusu alınır. Yerine silikon implant konulur veya hastanın kendi dokuları ile onarım yapılır. Hasta bu ameliyattan sonra estetik açıdan bir kayıp yaşamaz. Radyoterapi çok nadir durumlar dışında ( Koltukaltı lenf bezlerine bağlı olan bazı durumlar hariç) görmez. Tümör olmayan diğer memeye koruyucu amaçlı (profilaktik) meme başı ve cilt koruyucu mastektomi uygulanabilir. Veya tümör olmayan memeye, cerrahi uygulanan kanserli meme ile simetri sağlamak amacıyla bazı estetik girişimler uygulanabilir. Meme başının korunamayacağı tümörün meme başına çok yakın olduğu durumlarda meme başını korumak mümkün olmaz. Bu durumdaki hastalara cilt koruyucu mastektomi yapılabilir.

Kaynak olarak https://drmuratkalayci.com/meme-kanserinde-kozmetik-kayip-olmadan-ve-isin-gormeden-tedavi-mumkun-mu/ sayfasından yararlanılmıştır.
Kaynak yayın tarihi : 2021-01-08 14:15:30

Önceki İçerikHemoroidal (Basur) Hastalık Tedavisinde Kişiye Özel Tedavi Planı Nedir?
Sonraki İçerikMememde Kitle Var Ne Yapmalıyım?

4 YORUMLAR