image

Çocukluk çağı, büyüme ve gelişme dönemi olduğu için beslenmenin bu dönemde ayrı bir yeri vardır.

Yaz sıcaklarında çocukların sağlıklı beslenmesi için yapılması gerekenleri derledik.

Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Nil Şahin Gürhan, yaz sıcaklarında çocuk beslenmesi konusundaki önerileri şöyle:

Süt tüketilmeli:

image

Sıcak yaz günlerinde çocuk beslenmesinde dikkat edilmesi gereken bir nokta da nokta su tüketimidir. Çocuğunuzun gün boyunca yeterli sıvı ihtiyacının karşılanmasına dikkat etmelisiniz. Beş yaşından büyük çocukların günde ortalama 8–12 bardak su tüketmesi gerekir.

İştahsızlığa dikkat edilmeli:

5-6 years old boy and plate of cooked vegetables isolated on white
5-6 years old boy and plate of cooked vegetables isolated on white

Aşırı sıcak havalarda çocuklarda iştahsızlık durumu da gözlenebilir. Bu durumda da az ve sık beslenmesine dikkat etmeli, iştahı açık olduğu dönemde de kilo kaybetmemesi için biraz fazla beslenmesi sağlanmalıdır.

Yaz ishaline dikkat:

image

Çocuklar yaz aylarında enfeksiyonlara ve ishallere daha sık ve kolay yakalanırlar. Çocuklarda uzun süren ishaller, vücuttan aşırı su kaybına, kilo kaybına, yetersiz beslenmeye ve daha ilerlemiş durumda daha ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Yaz ishallerinin en sık görülen nedeni kirli sulardır. Çocuğunuzun içtiği suyun temiz olduğundan emin olmalısınız.

Gıda zehirlenmesi:

image

Yaz aylarında sıkça görülen problemlerden olan gıda zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için açıkta satılan besinler satın almamaya, paketli ve bilinen güvendiğimiz marka ürünlerin son kullanma tarihine dikkat ederek almaya özen göstermelisiniz.

Abur cubur tüketimi:

image

Çocuklarda en büyük sorunlardan bir tanesi de abur-cubur tüketiminin fazla olmasıdır. Gün boyunca zamansız tüketilen aşırı şekerli ve/veya yağlı besinler, çocukların iştahını kapatarak büyüme ve gelişmeleri için gerekli olan esas besin maddelerini almalarına engel olur.

Bu nedenle çocuklarınıza öğünlerden 1–2 saat önce şekerli, abur cubur yiyecekler vermemelisiniz. Bu tür yiyecekler olabildiğince seyrek olmak şartıyla, ana öğünden sonra çocuğun karnı tok iken az miktarda kontrollü bir biçimde verilebilir.

Örnek olun:

image

Kendi beslenme alışkanlıklarınızla çocuğunuza örnek olun Sağlıklı beslenme alışkanlıkları en iyi ve en kalıcı bir biçimde çok küçük yaşlarda kazanılır. Çocuğunuzun beslenme konusunda örnek aldığı ilk insanlar sizsiniz. Bu nedenle kendi beslenme alışkanlıklarınızla çocuklarınıza örnek olmanız gerekir.

Evde ayaküstü besinler atıştırmak, öğün düzeninin olmaması ve sağlıksız besin tüketimi gibi alışkanlıklar çocuğunuza aynen yansır. Siz düzenli ve kontrollü bir biçimde beslenmezken çocuğunuzdan böyle bir şeyi beklemek haksızlık olur.

Haraket önemli:

image

Düzenli beslenmelerini sağlamak, fiziksel aktiviteyi arttırmak, ilgi duydukları bir spor dalına yönlendirmek kilo kontrolünde ilk adım olacaktır. Yüzme ve yelken gibi yaz sporları çocukların sosyal gelişimi içinde uygundur.

 

 

Önceki İçerikHamileler için tatil önerileri
Sonraki İçerikAğlayan bebeği nasıl sakinleştirirsiniz?